Hoogeveen, 24 april 2004

 

Hoi allemaal,

Arjan heeft het verschrikkelijk druk in Florida en dat is misschien ook wel een beetje door ons veroorzaakt, dus daarom (éénmalig) een verslagje van alle gebeurtenissen vanuit Hoogeveen. Hij moet hard studeren voor het laatste examen, zegt hij, en wij geloven hem... op het gevaar af, dat nu een paar andere ex- en medestudenten aldaar met een brede glimlach achter de computer zitten.

Toen wij na een schitterende week uit Ft. Pierce vertrokken, zat Arjan nog maar net halverwege het studiedeel "IFR" (vliegen zonder zicht, met gebruikmaking van de instrumenten). Als ik me probeer in te denken hoe dat moet zijn en in de auto eens heel kort alleen naar het dashboard kijk... dan lijkt me dat niet makkelijk. Het is maar goed dat daarboven wat meer ruimte is (en dat er wat meer instrumenten in een vliegtuigdash zitten).

Al zag Arjan er een beetje tegenop... hij deed vorige week de Prefinal (een soort proefexamen) en die ging "redelijk goed". De Final, de dag erna, beschreef hij als "ik vond 't eigenlijk niet zo goed gaan..." maar hij was er door. En daar gaat 't uiteindelijk om.

Nu heeft Arjan een korte, drukke periode. Het gaat om een blok van 8 vluchten, waarvan de laatste twee het afsluitende examen voor de Florida-periode betekenen. Het stukje heet "CPL" ofwel voluit "Commercial Pilot Licence". Dat betekent weer vliegen "op zicht" (kan hij weer zien waar hij is), allemaal routines uit het eerste deel herhalen, maar nu met de lat op de hoogste positie. Het gaat daarbij ook om het tonen van "gezagvoerderschap". Dan dus dat laatste examen met een mondeling deel over allerlei zaken uit de vliegerij en een afsluitende examenvlucht. Als hij daarna op de grond staat (en het ging allemaal goed), dan krijgt hij de felbegeerde "Wing" en mag hij zich voor het eerst officieel "piloot" noemen.

Die "Wing" is naast het einddoel van de praktijkopleiding in Florida ook zo ongeveer hetzelfde als een vliegticket naar huis. Maar weinig collega's verkiezen het dan om nog ook maar een dag langer daar te blijven, dus wij verwachten Arjan dan eigenlijk ook de volgende dag in een vliegtuig richting Amsterdam te vinden.

Al met al is het juist dát, dat voor een deel de spanning voor dat "eindexamen" bepaalt. En wij vinden, dat dat na bijna 6 maanden uit huis te zijn geweest dan ook wel mag. Er zullen nog wat verjaardaagjes ingehaald moeten worden en zo....

Vanuit een nu best zonnig Hoogeveen laten we het hem nog maar eens lezen: "Succes gewenst"... we vertellen het hem ook nog wel op een andere manier.

Groetjes,

Ulco Oskam


Terug